Zo Speel Je Het Kaartspel Patience

Je wilt het 1 speler kaartspel Patience spelen maar je weet nog niet precies hoe? Dan ben je op het juiste adres! Hier vind je een beknopte en heldere uitleg om snel aan de slag te kunnen.

Het kaartspel Patience kent vele variaties, waaronder Klondike, Freecell, Solitaire, Spider Solitaire, Pyramid Solitaire, Tripeaks Solitaire of Mochelen. In deze uitleg gaan we in op de ‘klassieke’ versie van patience; Klondike.

Lees verder en kom te weten wat het doel van het kaartspel Patience is.

Vervolgens ontdek je hoe je kunt winnen, wat je nodig hebt om te beginnen met spelen en hoe het verloop van het spel is opgebouwd.

Tenslotte vertel ik je wat meer over de leuke bonus varianten om mee te experimenteren. 

Laten we beginnen!

Eigenschappen

 • aantal spelers:1
 • genre: strategie, kans
 • materiaal: 1 set speelkaarten
 • gemiddelde speeltijd 0:15-0:30u
 • leeftijdsindicatie: 6+ (je moet kunnen tellen)
 • complexiteit: 4/10 eenvoudig

Doel van het spel

Allereerst wil je natuurlijk weten wat je moet doen om te winnen en wanneer je gewonnen hebt.

Patience is een kaartspel waarbij je probeert al jouw kaarten te sorteren in vier stapels, namelijk per familie op volgorde van de kaartwaarden (Aas, 2 /m 10, Boer, Vrouw, Heer).

Gebruik al je mogelijkheden met de kaarten die open liggen, blijf nieuwe kaarten onthullen en zet je tactiek in om niet vast te lopen.

Je wint met Patience zodra je geen kaarten meer in je trekstapel of in een kolom hebt liggen. Zodra alle kaarten gesorteerd zijn is het spel afgelopen.

Benodigdheden

Wat heb je precies nodig om Patience te kunnen spelen?

Pak een compleet kaartspel van 52 kaarten. Je speelt dus met de welbekende families harten, ruiten, schoppen en klaveren. De jokers doen deze keer niet mee, dus leg ze deze keer weg buiten het spel.

Je gebruikt een stok moderne speelkaarten exclusief de jokers om Patience te spelen
Je gebruikt een compleet deck zonder de jokers.

Voorbereiding

Nu we alles hebben, gaan we het spel klaarleggen zodat we kunnen beginnen.

Schud de stapel kaarten.

Maak van de bovenste 28 kaarten 7 gedekte kolommen; de eerste kolom heeft 1 kaart, de tweede kolom heeft 2 kaarten, en zo verder tot en met de laatste kolom die 7 kaarten heeft. Draai vervolgens alleen de bovenste kaart om van iedere kolom zodat die zichtbaar is.

Zo ziet Patience er uit zodra je begint
Start opstelling voor Patience (Klondike)

Boven de 7 kolommen worden vier plekken vrijgehouden voor de aflegstapels; één stapel per familie (harten, ruiten, schoppen en klaver). De Heren zijn de hoogste kaarten en de Azen zijn de laagste kaarten. De vier aflegstapels moeten ieder beginnen met de Aas van die familie en eindigen met de Heer van die familie.

De overgebleven kaarten vormen je trekstapel die je voor je legt.

Spelverloop

Om de kaarten gesorteerd op volgorde per familie in de aflegstapels te krijgen, mag je een de volgende handelingen doen in elke volgorde die je wenst en zo vaak je wil:

Één kaart van kolom naar aflegstapel

 • Om de aflegstapels te vullen mag je een open bovenste kaart op een kolom afleggen naar de aflegstapel van die familie (1 familie per aflegstapel). De eerste kaart die naar de lege aflegstapel gaat moet een Aas zijn. Vervolgens leg je de bovenste kaart op een kolom af naar een aflegstapel van die familie indien de waarde 1 hoger is.

Één kaart van trekstapel naar kolom of aflegstapel

 • Bekijk de bovenste kaart van je trekstapel.
  • Je mag die afleggen op een aflegstapel indien het een Aas is of indien de waarde 1 hoger is dan de bovenste kaart van de aflegstapel met diezelfde familie.
  • Je mag die afleggen op een kolom indien de bovenste open kaart 1 hoger is in waarde en van een andere kleur.
  • Kan je de kaart niet afleggen, dan leg je de kaart terug onderop de trekstapel en bekijk je de volgende kaart.

Één kaart van kolom naar kolom

 • Een open kaart die vrij op een kolom ligt kan per stuk worden verplaatst naar een andere kolom door ze op een vrije kaart te leggen die 1 hoger is dan de waarde van de kaart die je verplaatst én niet dezelfde kleur is.
  • Voorbeeld: Een harten 7 mag verplaatst worden naar een kolom waar een schoppen of klaver 8 vrij op ligt.

Meerdere kaarten van kolom naar kolom

 • Er kunnen ook meerdere kaarten worden verplaatst naar een andere kolom. Mits de set kaarten een stapel vormen van aflopende waarde en om-en-om tegenovergestelde kleuren, kun je die set in zijn geheel verplaatsen. De kolom waar de stapel naar verplaatst wordt moet een open kaart op de kolom hebben die bovenaan de te verplaatsen set past; de kaart moet 1 hoger in waarde zijn en van een andere kleur.
  • Voorbeeld:Een set met klaver 8, harten 7, schoppen 6 en harten 5 mag als geheel alleen op een harten of ruiten 9 worden geplaatst op een andere kolom.

Je kunt kaarten verplaatsen van trekstapel naar kolom of een van de vier aflegstapels, van kolom naar kolom, en van kolom naar een van de vier aflegstapels. Op deze afbeelding zie je twee van de vier Aas kaarten die tijdens het spelen zijn verplaatst om aflegstapels te starten.

Varianten op het kaartspel Patience

Pak voor iedere speler een compleet kaartspel met speelkaarten (zonder jokers), schud iedere stapel en maak er een race van! Wie het eerste zijn stapel weer heeft gesorteerd wint!

Zo speel je patience

Tijd voor een spelletje Patience!

Zo speel je dus Patience. Het heeft een beetje geduld nodig 😉 Lukt het jou om alle vier aflegstapels helemaal te vullen? Is er iets wat je nog wil weten? Ken jij nog leuke varianten of extra regels?

Is er nog iets wat je wilt weten? Welke variant speel jij het liefst? Ik lees graag jouw ervaringen en leuke tips in het commentaar hieronder. 

Deel deze uitleg met iemand met wie je het samen wil spelen, bijvoorbeeld via twitter, instagram of youtube!

Heb je een verzoek of suggestie, laat het mij weten. Wil je nog meer kaartspellen ontdekken, kijk dan snel op de overzichtspagina.

Bedankt voor het lezen en veel speelplezier!