Zo Speel Je Het Kaartspel Liegen

Je wilt het 3 tot 6 speler kaartspel Liegen spelen maar je weet nog niet precies hoe? Dan ben je op het juiste adres! Hier vind je een beknopte en heldere uitleg om snel aan de slag te kunnen.

een stok speelkaarten

Lees verder en kom te weten wat het doel van het kaartspel Liegen is.

Vervolgens ontdek je hoe je kunt winnen, wat je nodig hebt om te beginnen met spelen en hoe het verloop van het spel is opgebouwd.

Tenslotte vertel ik je over en paar leuke bonus varianten om mee te experimenteren. 

Vind je het fijn om een video te kijken? Ga dan naar de Youtube link met de uitleg voor het kaartspel Boksen onderaan deze pagina. 

Laten we beginnen!

Eigenschappen van het kaartspel Liegen

 • aantal spelers: 3-6
 • aanbevolen aantal spelers: 4
 • genre: bluffen
 • materiaal: 1 set speelkaarten
 • gemiddelde speeltijd 0:15-0:30u
 • leeftijdsindicatie: 6+ (je moet kunnen tellen en bluffen)
 • complexiteit: 4/10

Doel van het kaartspel Liegen

Liegen is een kaartspel waarbij je probeert als eerste al je kaarten kwijt te raken. Dit doe je door omstebeurt een kaart af te leggen van de familie die gevraagd worden.

Omdat niemand ziet wat je daadwerkelijk neerlegt kun je ook doen alsof je de gevraagde kaart neerlegt. Maar hou een strak gezicht want anders wordt je betrapt! 

Laat niet zien, en niet merken, welke kaart je aflegt. Was het de familie die gevraagd was of ben je een andere kaart aan het lozen? Misschien kom je ermee weg!

Het spel eindigt gewoonlijk zodra één iemand alle kaarten in zijn hand kwijt is!

Je wint door aan het einde van het spel de speler te zijn die als eerste alle kaarten in zijn hand heeft kunnen wegleggen.

Wat heb je nodig om het kaartspel Liegen te spelen?

Verwijder de Jokers uit de stok speelkaarten voordat je begint met het kaartspel

Men neme een compleet kaartspel van 52 kaarten bestaande uit de welbekende families harten, ruiten, schoppen en klaveren. De jokers worden niet gebruikt, dus verwijder ze voordat je begint. 

Voorbereiding

 • Schud de stapel kaarten. 
 • Verdeel alle kaarten blindelings en evenredig onder alle spelers en leg de overgebleven kaarten weg buiten het spel.
 • Iedere speler neemt de kaarten in zijn hand en laat de kaarten aan niemand anders zien.

Er zijn enkele varianten van het spel. Hierover later meer onder ‘Bonus varianten‘.

Kijk goed hoe de andere spelers zich gedragen tijdens het spel. Heeft iemand een bepaalde blik in hun ogen of een zenuwachtig trekje zodra ze de verkeerde kaart afleggen?

Spelverloop

Het spel bestaat uit rondes. Aan het begin van iedere ronde mag de startende speler een familie noemen; harten, ruiten, schoppen of klaver. Vervolgens kiest de startende speler een kaart uit de hand en legt die gedekt op in het midden op tafel; dit wordt de aflegstapel.

De volgende speler moet daarna een kaart uit hand gedekt op die aflegstapel leggen. Zo moet iedere speler in hun beurt moet steeds één kaart gedekt op de aflegstapel leggen.

Omdat iedereen de kaarten gedekt aflegt kan je in jouw beurt stiekem een kaart van een andere familie afleggen om van die kaart af te komen.

Maar pas op, je kan betrapt worden!

Elke speler mag in diens beurt, in plaats van een kaart af te leggen, de vorige speler beschuldigen door te zeggen ‘Je liegt!’. Op dat moment controleer je samen de bovenste kaart van de aflegstapel door die om te draaien. 

 • Indien de kaart wel van de gevraagde familie was, dan was er niet gelogen en moet je de hele aflegstapel in handen nemen. 
 • Indien de kaart niet van de gevraagde familie was, dan moet de leugenaar de hele aflegstapel in handen nemen. 

De verliezer van de beschuldiging start de volgende ronde met het kiezen van een familie naar keuze.

De speler die de laatste kaart aflegt wint direct en kan dus niet beschuldigd worden voor die laatste kaart.

Tips!

Hoe meer kaarten jij hebt van de gekozen familie, hoe groter de kans is dat de andere spelers al snel moeten gaan liegen, dus gebruik dat in jouw voordeel.

Je zult merken dat naarmate je minder kaarten in de hand hebt, het alsmaar moeilijker wordt om niet te liegen.

Je kan anderen in de val lokken door zodra je liegt een kaart te noemen die je wel hebt maar in je hand houdt terwijl je een andere kaart aflegt. Vlak daarna noem je nogmaals die kaart en leg je het die keer wel af, waardoor oplettende spelers je zullen uitdagen en je helaas niet betrappen.

Let op dat je laatste kans om iemand te betrappen bij diens een-na-laatste kaart is; zodra iemand de laatste kaart aflegt kan je diegene niet daarvoor beschuldigen.

Varianten op het kaartspel Liegen 

Je kunt één van de volgende variant kiezen of meerdere combineren. Spreek van tevoren met elkaar af welke je gebruikt.

Variant: Jokers

Je kunt de jokers vooraf toevoegen aan het spel. De joker geldt als elke kaart. Als je iemand uitdaagt nadat diegene een kaart heeft afgelegd en het blijkt een joker te zijn dan moet jij de aflegstapel pakken.

Variant: Aankondigen

Je moet hardop zeggen welke waarde van de gevraagde familie jouw kaart heeft die je aflegt.Zodra je beschuldigd wordt moeten zowel de waarde en de familie kloppen, anders heb je gelogen. Indien je een joker aflegt moet je ook een waarde en familie noemen, maar kun je niet betrapt worden op een leugen. Let goed op of de kaart die een speler noemt in je eigen hand is of eerder al afgelegd was. 

Variant: Jury

Elke speler heeft de mogelijkheid de speler die een kaart aflegt te beschuldigen voordat de volgende speler een kaart aflegt. Hierdoor heb je meer interactie en is elke speler meer betrokken bij elke beurt.

Zo Speel Je Liegen – Youtube video met uitleg en demonstratie

Bekijk de video over het kaartspel Liegen

Tijd voor een spelletje Liegen!

Zo speel je dus het kaartspel Liegen.

Hoe goed ben jij in het liegen op het juiste moment? Wordt je vaak betrapt of kom je er steeds weer mee weg?

Hoe herken jij of iemand liegt?

Is er nog iets wat je wilt weten? Welke variant speel jij het liefst? Ik lees graag jouw ervaringen en leuke tips in het commentaar hieronder. 

Deel deze uitleg met iemand met wie je het samen wil spelen, bijvoorbeeld via twitter, instagram of youtube!

Heb je een verzoek of suggestie, laat het mij weten. Wil je nog meer kaartspellen ontdekken, kijk dan snel op de overzichtspagina.

Bedankt voor het lezen en veel speelplezier!