Er zijn wat betreft kaartspellen ontzettend veel verschillende soorten te vinden. Heb je wel eens gespeeld met speelkaarten met zwaarden, schilden, eikels of bellen? Nee? Nou, ik ook niet maar daar wil ik verandering in brengen! Hieronder lees je wat ik ontdekt heb over de diverse soorten kaartspellen die er zijn.

Kaartspellen met moderne speelkaarten

We beginnen met het moderne kaartspel. In Nederland gebruiken we doorgaans een kaartspel met de vier families. We spelen met Harten, Ruiten, Schoppen en Klaveren. Iedereen kent wel de kaarten met Boer, Vrouw, Heer, Aas en Joker. We spelen er diverse leuke kaartspellen mee, zoals Pesten, Liegen of Boksen. Zo zijn er kansspellen, strategische spellen, samenwerkingsspellen, biedspellen, blufspellen en nog veel meer, en ook die ga je vinden op zospeelje.nl!

Kaartspellen met traditionele speelkaarten

Maar er bestaan vele soorten speelkaarten naast onze moderne speelkaarten met Franse symbolen. In onder andere Hongarije, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Italië spelen ze ook met traditionele (of Tarock) kaarten. Zo vind je kaartspellen waar i.p.v. Harten, Ruiten, Schoppen of Klaveren er symbolen van Rozen, Bekers, Pompoenen, Bellen, Munten, Eikels, Knotsen, Schilden of Zwaarden op staan.

Niet elk spel heeft dezelfde hoeveelheid en volgorde van cijfers en figuren, zo zijn er kaartspellen zonder de 10, of met een vijfde familie, of met een extra figuur van een paardrijder. Stel je voor wat er voor andere spellen daar mee gespeeld kunnen worden gespeeld. Spellen die wij hier in Nederland nog helemaal niet kennen.

Hier wil ik binnenkort ook uitleg voor dat soort spellen van aanbieden!

Kaartspellen met specifieke kaarten

Daarnaast is er een complete nieuwe wereld aan kaartspellen te vinden die hun eigen kaarten gebruiken.

Denk aan kaartspellen met duizenden verschillende kaarten zijn die je kunt verzamelen en je eigen samengestelde speelstapel ofwel ‘deck’ mee kunt bouwen, zoals Magic: the Gathering, Flesh&Blood, Pokémon en Yu-Gi-Oh!

Daarnaast zijn er ook ‘levende’ kaartspellen die je meenemen in een verhaal, scenario of belevenis per set, zoals Akham Horror the Cardgame of Lord of the Rings.

Tenslotte heb je ook kaartspellen die jou tijdens het spel laat kiezen hoe je jouw groeiende trekstapel samenstelt, ook bekend als ‘deckbuilding’ kaartspellen zoals Star Realms of Dominion.

Alle spellen die niet in bovengenoemde categorieën vallen zijn doorgaans de spellen die je zo kant-en-klaar in de winkel koopt; alles zit in de doos en de kaarten zijn specifiek voor het spel ontwikkeld. Denk bv aan Kwartetten, Uno, Sushi Go, Level 8, The Crew of Codenames, maar ook kaartspelvarianten van bekende bordspellen, zoals het Kolonisten van Catan kaartspel.

Er zijn ontzettend veel toffe kaartspellen in legio variaties en die gaan we samen ontdekken en leren spelen. Ik sta te popelen om je te helpen kiezen en vertel je graag hoe je snel aan de slag kunt gaan.

Doe je mee?

Maak kennis met de enorme rijkdom aan verschillende kaartspellen die er bestaan.

Daniël Schermer

Heb je leuke suggesties? Dan hoor ik heel graag van jou! Vertel het op de website, op het youtube kanaal van zospeelje.nl of via de contactpagina.

Wil je lezen waar ik mee bezig ben of wat mijn plannen zijn, lees dan mijn blog.

Ben je enthousiast? Steun mij in mijn missie om anderen te helpen met spelen door deze website te delen met je vrienden en familie. Bijvoorbeeld via twitter of instagram? Hartelijk dank!